Sięgamy po nie chętnie, ciesząc się ich cudownym
aromatem. To one, zioła i przyprawy,
nadają zwykłym daniom cechy wytwornych potraw. Cudowny smak nie jest jedyną
zaletą korzystania z przypraw oraz ziół. Są w tym gronie takie produkty, dzięki
którym nasza dieta stanie się znacznie zdrowsza. A im więcej przypraw w naszych
sklepach, tym ciekawsze stają się przepisy na proste dania.
Sztuka przyprawiania potraw
wymaga pewnych umiejętności dobierania i łączenia smaków. Musimy wiedzieć,
jakie smaki pasują do siebie i nie zniszczą danej potrawy. Należy pamiętać, że
przyprawy ostre np: chilli dodajemy w małych ilościach. Jeśli będzie taka
potrzeba, zawsze może sam intensywniej ją doprawić. Delikatniejsze przyprawy
można używać w większych ilościach. Należy pamiętać, że mają one wzmocnić smak
dania, a nie go zagłuszyć.
Poniżej pokazane prze ze mnie przyprawy i zioła są warte dodania do potraw, dzięki czemu wzbogacimy ich smak i polepszymy nasze zdrowie,
Po krótce przedstawię każde z nich,żebyś wiedziała z czym je łączyć i jakie mają właściwości.
A więc:
Pieprz
Istnieją cztery odmiany pieprzu: biały,
zielony, czerwony i czarny. Między sobą różnią się intensywnością smaku. Pieprz
jest przyprawą która, pasuje praktycznie do każdego dania. Dodatek pieprzu
sprzyja trawieniu, działa moczopędnie, jest jednak niewskazany przy wszelkich
dietach i dla osób ze skłonnościami do podrażnień przewodu pokarmowego.Nawet
szczypta ożywia smak rosołów i czyni je lżej strawnymi. Wiele sałatek i jarzyn
dopiero dzięki odrobinie pieprzu zyskuje pełnię smaku. Jest niezbędnym
dodatkiem do wszystkich dań typu risotto, do potraw z białego i żółtego sera.
Biały pieprz jest łagodniejszy i jest w
wielu potrawach wprost niezbędny, podnosi bardzo smak jaj, szczególnie
faszerowanych, jest doskonały do zup i galaretek rybnych oraz wszystkich dań,
które przyprawia się imbirem, do wołowiny, baraniny i jagnięciny. Idealnie
pasuje do ryb.
Bazylia
To cudownie pachnące zioło ma silne
działanie przeciwzapalne. Substancje
zawarte w bazylii działają na zapalenie stawów, alergie i stany zapalne jelit,
a to tylko kilka schorzeń, na które bazylia może pomóc. Bazylia jest również
doskonałym źródłem beta-karotenu.Bazylia jest także doskonałym źródłem witaminy
K, wapnia i magnezu, który dba o zdrowe kości i naszą kondycję psychiczną.
Warto dodawać zarówno świeże liście jak i
suszone do wielu potraw.Oczywiście najbardziej pasuje do pomidorów, ale
świetnie smakuje także w twarożku.
Tymianek
Tymianek wykazuje silne działanie
bakteriobójcze. Doskonale zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym
prawidłową pracę układu pokarmowego. Należy do roślin, które wspomagają proces
odchudzania. Dodawana do potraw w postaci przyprawy, głównie do mięs, pomaga w
ich trawieniu, szczególnie w przypadku bardzo tłustych potraw. Ponadto
przyśpiesza przemianę materii. Łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych
daniach.. Uspokaja nerwy, łagodzi depresję, koszmary senne. Wiele źródeł podaje
także, że leczy bezsenność.
Morwa biała
Morwa stosowana jest bardzo często jako
środek wspierający odchudzanie. Zawarte w niej związki zmniejszają przyswajanie
węglowodanów, ograniczając tym samym odkładanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo
sprzyja ona obniżaniu cholesterolu we krwi oraz jest środkiem przeciwzapalnym.
Wyraźnym efektem stosowania morwy białej, jest zmniejszone łaknienie,
szczególnie na słodycze.
Cynamon
Jest idealną przyprawą dla cukrzyków,
ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, zarówno przy cukrzycy 1 jak
i 2 typu. Jedno z badań wskazuje nawet, że codzienne spożywanie 2 łyżeczek
cynamonu może zmniejszyć poziom cukru we krwi o 20-30%. może pomóc kontrolować
apetyt… a to oczywiście wpływa na naszą wagę. Cynamon jest także silnym
przeciwutleniaczem, dzięki któremu możemy zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w mają bardzo szerokie
działanie. Działają silnie przeciwbólowo i znieczulająco, mają również
działanie ściągające,przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe,
rozgrzewające i przeciwbólowe.
Cynamon Świetnie smakuje niemal z każdym
daniem. Można go dodawać zarówno do ciast, deserów, napojów jak i do pieczonych
mięs.
Kurkuma
Ten żółto-pomarańczowy proszek, ma
działanie podobne do narkotyków i silnych leków przeciwzapalnych, ale w
przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Istnieją badania, które wskazują,
że jej działanie spowalnia rozwój choroby Alzheimera.
Spożywanie kurkumy przynosi doskonałe
efekty lecznicze w chorobie jelita drażliwego i zapaleniu stawów. Kurkuma poprawia pracę
wątroby i zapobiega chorobom serca. Jest jedną z najsilniejszych przypraw
przeciwnowotworowych. Wspomaga gojenie się ran.
Goździki.
Zna je prawie, każdy, ale nie każdy ich
używa. Mają słodki, lekko pikantny smak. Związki w nich zawarte mają silne właściwości
bakteriobójcze. Pomagają zwalczać infekcje i łagodzą problemy trawienne.
Działają osłonowo na układ trawienny. Goździki mają też leczniczy wpływ na
wrzody żołądka, wymioty i wzdęcia. Najbardziej
znane jako środek na ból zębów i to prawda, ponieważ goździk przyłożony do
obolałego zęba, łagodzi ból i łagodnie go znieczula. Olejek z goździka używany
jest jako środek znieczulający. Goździki zawierają silne przeciwutleniacze,
które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek, co z kolei chroni nas przed rakiem.
Goździki wzmacniają smak potraw.
Imbir
Imbir jest przyprawą rozgrzewającą,
prowadzi do zwiększenia wydzielania soków żołądkowych i pobudza apetyt. Działa
rozkurczowo, moczopędnie i przeciwbakteryjnie. Powinny go unikać kobiety w
ciąży i osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego. Usprawnia procesy
spalania tkanki tłuszczowej.
Ostra papryka
Ostre papryki rozgrzewają układ pokarmowy,
stymuluje procesy trawienne. Poza tym, regularne spożywanie ostrych papryczek
może się przyczynić do zwiększenia spalania kalorii przez organizm.
Żeń-szeń
Żeń-szeń to powszechnie wykorzystywana
przyprawa w wielu gospodarstwach domowych. Zawarte w nim substancje skutecznie
pobudzają tempo metabolizmu.
Czosnek
Przyprawa ta obniża ryzyko wystąpienia
nowotworów. Pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu oraz utrzymać na właściwym
poziomie ciśnienie krwi. Czosnek ma również właściwości antybakteryjne i
sprawdza się doskonale w przypadku, gdy konieczne jest oczyszczenie zatok.
Szafran
Szafran zaliczyć można również do grona
silnych przeciwutleniaczy. Jest on uważany za środek antydepresyjny, który
dodatkowo stosowany jest przy leczeniu problemów zdrowotnych z pęcherzem,
wątrobą oraz nerkami.Niewielka ilość szafranu w herbacie pomoże nam stanąć na
nogi po przebytym przeziębieniu. Szafran charakteryzuje się również
właściwościami przeciwbakteryjnymi oraz przeciwzapalnymi. Ulgę przynosi także
wcieranie szafranu w dziąsła.
* Jest to najdroższa przyprawa. Jego uprawa jest opłacalna, ale i pracochłonna. Ceny hurtowe mogą osiągnąć nawet 3000zł za 1kg! Aby uzyskać 50 dag trzeba ręcznie zebrać znamiona z ćwierci miliona kwiatów krokusów!
Anyż
Działa wykrztuśnie .
Szczególnie polecany przy, bólach brzucha i wzdęciach. Pobudza apetyt,
reguluje trawienie. Działa wykrztuśnie,
pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych.
Polecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, przy stanach zapalnych
oskrzeli, gardła, krtani, a także przy chrypce.
Chili
Przyspiesza proces przemiany materii, ale
przede wszystkim może przyczynić się do spalenia większej ilości kalorii. Chili
zawiera witaminę C, z grupy B, beta-karoten a także pektyny.Suszona przyprawa
jest ważnym składnikiem potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej
oraz chińskiej. Dodaje się ją do dań z fasolą i warzywami strączkowymi, potraw
mięsnych, ostrych zup, sosów, gulaszów. Doskonale nadaje się do dań z cebulą,
kukurydzą i kalafiorem.
Czarnuszka
Uprażone nasionka mają intensywny, ostry
smak i słodkawy korzenny (muszkatołowy) zapach. Zawierają dużo tłuszczu (w tym
nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3), olejki eteryczne .Działają
rozkurczająco, przeciwbólowo, moczopędnie.Zapobiegają wzdęciom. Stosuje się je
jako namiastkę pieprzu u osób o wrażliwym żołądku.
Czarne, drobne nasionka czarnuszki
podkreślają smak dań warzywnych i mięsnych, aromatyzują wino. Dodaje się je też
do pieczywa i ziemniaków.
Curry
Curry to mieszanka przypraw, które od
tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach. Jest tak popularna i powszechnie
stosowana, że stała się ich przyprawą narodową. Istnieje ogromna liczba jej
wariantów. Jest to przyprawa bardzo dawna, w ciągu wieków ulepszana, a niektóre
szczególnie wyrafinowane zestawy trzymane są w ścisłej tajemnicy. Curry jest
obecnie najbardziej popularnych przypraw na świecie. Przyspiesza metabolizm, chroni serce i wspomaga procesy trawienne,
Gałka muszkatołowa
Stosuje się ją dla złagodzenia zaburzeń
oskrzelowych, bezsenności, reumatyzmu, wzdęć, w stanach nadpobudliwości.
Gałki muszkatołowej używamy najczęściej
do przyprawiania ciast. Świetnie zmienia smak potraw, jeśli dodana jest do
mięsa, a także produktów mlecznych. Można stosować w postaci zmielonej lub
tartej. Gałka używana jest często do aromatyzowania napojów takich jak grzane
piwo, poncz, wino z korzeniami
Kolendra
Owoce kolendry przeciwdziałają wzdęciom,
przeciwdziałając wzrostowi flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, regulują
trawienie.
Zmieloną kolendrę stosujemy jako
przyprawę kuchenną do mięs (baraniny, nadziewanej i pieczonej gęsi), do
pasztetów, sosów i jaj, marynat jarzynowych, grzybów, wódek, likierów, wina, a
także do marynowanych śledzi, past, ogórków, jarzyn. Stosowana jest w potrawach
kuchni chińskiej i indyjskiej.
Natka pietruszki
Najważniejszymi składnikami są witaminy A
(beta-karoten) i C, składniki mineralne: żelazo, jod, miedź.
Stosujemy ją do zup, sosów, surówek,
sałatek, ziemniaków, potraw z jarzyn, dań mięsnych, serów, jaj. Świetnie nadaje
się do pieczenia i smażenia ryb, jako dodatek poprawiający ich właściwości
smakowe i podnoszący zawartość witaminową potraw.
Wanilia
Nalewka waniliowa wzmacnia mięsień
sercowy, jest także przeciwgorączkowa.
Stosujemy ją jako dodatek do ciast,
babek, tortów, kompotów. Sproszkowana z cukrem staje się „cukrem wanilinowym”, który jest używany do
deserów i ciast. Wanilia w handlu występuje w postaci sproszkowanej lub lasek.
Ziele angielskie
Nasiona posiadają aromat i smak podobny
do wielu innych przypraw (pieprzu, goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej).
Herbatka z ziela łagodzi zaburzenia żołądkowe, leczy stany biegunkowe. Owoce i
esencję zapachową ziela angielskiego stosuje się w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym i
farmaceutycznym.
Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa posiada właściwości
uśmierzające gorączkę, skurcze mięśni, rozstrój żołądka i ból głowy. Jest
również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają wystąpieniu stresu . Ten jest jedną z głównych przyczyn chorób serca i nowotworów.
Oregano
Oregano posiada ponad 20 razy więcej
przeciwutleniaczy niż inne zioła czy nawet owoce. Na przykład jedna łyżka
świeżego zioła dostarcza ich tyle samo co całe jabłko. Chroni przed nowotworami, działa przeciwgrzybiczo, Szczególnie dobry jest olejek oreganowy, dzięki któremu wzmacniamy nasz układ odpornościowy.
Koper
Zapobiega wzdęciom, zgadze, wspomaga trawienie, działa rozkurczowo i oczyszczająco. Można go podawać do potraw lub pić jako napar.
Rozmaryn
Zgodnie z przeprowadzanymi badaniami, gotowanie czy grillowanie mięsa razem z rozmarynem zapobiega powstawaniu związków które są rakotwórcze dla zdrowia.
Szałwia
Zgodnie z wynikami przeprowadzonych
badań, osoby, które spożywały nawet niewielką ilość olejku z szałwii wykazują
się lepszą pamięcią oraz wyższymi wynikami podczas testów sprawdzających
zdolności poznawcze.
Estragon
Jest on popularny szczególnie we Francji i Hiszpanii. Stosuje się go jako zastępnik soli. Jest bogaty w witaminy A i C. Wspomaga apetyt i ułatwia trawienie,
Lawenda
Lawenda jest dobrym źródłem witaminy A,
żelaza i witaminy C. Pomaga zwalczać objawy alergii sezonowych.
Mięta
Od zawsze liście mięty były wykorzystywane do łagodzenia bólu głowy i walki z problemami trawiennymi. Olejku miętowego używa się do produkcji leków na katar i zespół jelita drażliwego. Mięta jest także świetnym składnikiem do napojów na upalne dni lub jako dodatek do deserów.
W czym przechowywać zioła?
Najlepiej przechowywać je w płóciennych woreczkach i papierowych
torebkach.Nie powinno się przechowywać ziół i przypraw w torebkach z folii.
Wszystkie zioła i przyprawy należy przechowywać w miejscach suchych i
chłodnych.
Trzymanie ich w torebkach, które zostały
kupione, bez dobrego zamknięcia sprawi, że szybko wywietrzeją i po prostu
stracą cały swój aromat. Zaraz po zakupie najlepiej jest więc przesypać je do
zamykanych pojemniczków. Dobrze jest także trzymać je w miejscu, gdzie nie ma
zbytniej wilgoci, by nasze przyprawy pozostały sypkie.
Czy Azjatki są grube?
Odp: Bardzo rzadko! Czy zastanawiałaś się może, dlaczego Azjatki są znacznie
szczuplejsze niż Amerykanki czy Europejki? Sekret tkwi w ich diecie! A
dokładniej w sposobie przyprawiania potraw.
Azjatyckie potrawy, bez względu na to czy
składają się z mięs, owoców morza, czy warzyw, bardzo często są ciekawie i dość
ostro przyprawione.
Tymczasem pikantne przyprawy poprawiają
nasz metabolizm, tym samym przyspieszając odchudzanie oraz poprawiają ogólną
odporność naszego organizmu. Dodatkowo na przykład papryczki chili są cennym
źródłem witamin B i C. Nie wspominając już o ich niewątpliwych walorach
smakowych i radości związanej z ożywieniem naszej kuchni.
Ale czy ostre przyprawy to same korzyści?
Jak do wszystkiego, należy do nich podchodzić
z umiarem. Szczególnie uważać powinny osoby posiadające wrażliwy żołądek, gdyż
ostre przyprawy mają działanie podrażniające. Ostrożne powinny być również
osoby z tendencją do trądziku oraz uczuleń, gdyż ich cera może zareagować na
ostrą kuchnię wypryskami lub wysypką
Ostre przyprawy spełnią swoje zadanie,
jeśli będziesz ich używać, pamiętając o kilku zasadach:
* Ostrożnie doprawiaj dania dla dzieci i
osób starszych. Przyprawy dodawaj w całości – pływające np. w zupie drobinki
mogą podrażniać przewód pokarmowy.
* Przechowuj w całości. Suszone owoce i
nasiona przełóż do szczelnie zamkniętych pojemników (najlepiej porcelanowych,
ceramicznych lub z ciemnego szkła). Możesz je trzymać w suchym miejscu nawet
rok i tak zachowają 100 procent pikanterii.
* Zmiel tuż przed użyciem. Przyprawy mają
wówczas najintensywniejszy smak i aromat, bo uwalniają się z nich olejki
eteryczne.,
Ostre ciekawostki :)
Czy wiesz że…,
..mała papryczka jest ostrzejsza od
dużej, spiczasta pikantniejsza od okrągłej, najdelikatniejsza jest żółta
… w badaniach naukowych udowodniono, iż
dodanie chili do posiłku, przyspiesza spalanie kalorii. Organizm spala nawet do
45 kcal więcej niż w przypadku jedzenia łagodnych potraw.
… w samym Meksyku hodowanych jest ponad 140 odmian chili.
.. podobno najwięcej chili spożywają
Tajlandczycy - 5 g dziennie na osobę!
... chili hamuje apetyt, w szczególności
na słodycze i tłuste potrawy.
… chili chroni przed skutkami ubocznymi
zażywania aspiryny. Osoby, które spożywają chili, rzadziej chorują także na
wrzody. Liczba zachorować na raka żołądka w krajach, w których chili jest
ważnym składnikiem diety, jest bardzo niewielka.
...podstawowa różnica pomiędzy papryką słodką (łagodną) i ostrą polega na tym, że słodka przy mieleniu pozbawiana jest ścian dzielących, nasion i częściowo skórki.
Ponadto odmiany słodkie zawierają dużo cukrów i najwięcej – spośród wszystkich warzyw – witaminy C.
Zalety spożywania przypraw i ziół:
-Pomagają szybciej spalić tłuszcz i zwiększyć przemianę
materii. Wiele ziół i przypraw w
naturalny sposób przyspieszają metabolizm, niektóre nawet o 25%.
-Pomagają ustabilizować cukier we krwi. Niektóre
przyprawy, działają jak leki na cukrzycę. Naturalnie regulują poziom cukru we
krwi i poziom insuliny. Kiedy poziom cukru we krwi jest pod kontrolą, Ty
czujesz się lepiej, Twój organizm pracuje prawidłowo, do normy wracają procesy odpowiedzialne
za szereg funkcji min. za spalanie tłuszczu.
-Mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wiele ziół i przypraw zawiera substancje, które silnie zwalczają wiele bakterii i wirusów, nawet odpornych na leki z apteki.
I co jeszcze?
Pomagają zachować
odporność organizmu, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe,
zapobiegają atakom serca, obniżają poziom cholesterolu. Uwaga! bardzo istotna informacja,
szczególnie dla pań walczących ze zbędnymi kilogramami - zioła i przyprawy mają
właściwości odchudzające.
Jak widać bez przypraw i ziół – trudno
się obyć, a prawdziwi kucharze nie wyobrażają sobie pracy w kuchni bez
naturalnego smaku tego dobra natury. Nie bójmy się ich stosować, ale pamiętajmy jednak żeby zachować równowagę smaków!
uwielbiam przyprawy :)
OdpowiedzUsuńSuper wpis :) Papryczki chili podkręcają nasz metabolizm oraz wspomagają odchudzanie dzięki kapsaicynie, który daje ostrość jej. Serdecznie Pozdrawiam i zapraszam do mojego bloga http://swiatgastronomiczny.blogspot.com/ na nowe poradniki.
OdpowiedzUsuń